Geld wisselen

Dinsdag 2 maart. Om 6 uur wakker gemaakt door een stel vrouwen die naar de fabriek toe moesten en ook wel graag een plaatsje wilden hebben.
Het is grauw weer buiten en het blijft maar sneeuwen. Aangekomen in Sofia en gelijk omringd door gasten die geld wilden wisselen. Geld wisselen hoefde ik niet maar 50 dollar klein maken deden ze ook maar al te graag. Dat wilde ik wel i.v.m. het visum voor Roemenië betalen anders krijg je de rest in Roemeens geld terug en daar heb je niets aan. Voordat ik het andere geld te pakken had, gristen ze me de 50 dollar uit mijn handen en duwden daarvoor in de plaats wat terug. Het ging zo bliksemsnel in z’n werk dat ze al 5 meter weg waren, (er stonden ook nog zo’n 10 mensen om me heen) en er niet zo snel achterheen kon gaan tussen die handlangers door. Weg 50 dollar, 1 dollar had ik er voor in de plaats gekregen. Daarna eerst een goede route naar huis uitgezocht.
Dat hele stuk naar Boekarest in Roemenië daar had ik niet zoveel zin in. Het is een grauw land en het is een stuk omrijden. De rechtstreekse trein naar Boedapest/Praag/Berlijn gaat dwars door Joegoslavië en daar heb ik maar een kaartje voor gekocht. Dat stuk door Joegoslavië kostte me maar 15 dollar plus dat ik geen visum meer nodig heb voor Roemenië. Dat maakt het verlies van die 50 dollar weer een beetje goed. Daarna de stad ingetrokken.
Ik had de tijd tot 22.00 uur voor de trein ging. Aangezien ik op de heenreis al door enkele plaatsen was getrokken verwachtte ik er niet veel van. Maar wat een verschil. Je kon echt merken dat het communistische juk was afgeworpen. Overal zijn de mensen voor zichzelf een zaakje begonnen, allemaal westerse waar, veel modezaken, elektrische (Philips voorop) artikelen en veel restaurantjes met coca cola en dergelijke. De stad is ook niet zo groezelig en smerig zoals centraal Bulgarije. Alleen een fotozaak waarin ze ook statieven verkochten heb ik niet kunnen vinden. Het lijkt erop dat de mensen trots zijn op hun vrijheid en wat ze al tot stand hebben gebracht in zo’n korte tijd.
Ik zit al ruim een uur in de trein richting grens waarvan lok gewisseld gaat worden
De verwarming

Geef een reactie