Koud

werkt ook hier niet en het is binnen net zo koud als buiten. De lok en wagen zijn niet op elkaar afgestemd maar misschien veranderd dat zo meteen. Het is toch te gek dat je uren en uren in een totaal onverwarmde trein moet reizen. Hoe kunnen ze ooit concurreren met het vliegtuig?
Ik mocht le klasse zitten zodat ik veel ruimte heb om te slapen. Voorlopig zit ik hier eerst een tijdje met de slaapzak om me heen en het licht uit zodat ik misschien wat van het schieten kan zien zo dadelijk in Joego-slavië.
Woensdag 3 maart. De hele nacht is het bitter koud geweest, geen verwarming en buiten gierde een sneeuwstorm. Van de oorlog heb ik niets gezien behalve één keer, toen er op ons geschoten werd, maar door koen optreden van mij bleef dat zonder gevolgen. Ik zag namelijk de kogel (tankgranaat) en opende snel aan weerskanten de ramen zodat hij zonder te ontploffen ons passeerde. Ik ben nu hier de held van de dag en moest ook voor de t.v. maar heb daar geen tijd voor.
Je merkt niets van de oorlog, iedereen gaat normaal naar zijn werk en praat en lacht. Eenmaal is een MP door de trein gelopen en verder niets. Nu is het wel zo dat de eerste helft tot Belgrado ’s nachts is afgelegd en nu ben ik bezig aan de tweede helft. Uitgebreide stukken vlakland met heel af en toe een boerderijtje. Bij de grens; grote controle, over de grens; grote controle, bij beide controles stonden we 3 kwartier stil en het is ongelofelijk wat een tijd er iedere keer bij de grenzen verloren gaat. Om 18 uur zijn we weer een grens gepasseerd. We zitten nu in Tsjecho-Slowakije en heb net een noodrantsoen naar binnen gewerkt. Al de tijd heb ik enkele noodrantsoenen bij me gehad en die kan ik nu wel gebruiken. Het was goulash met aardappelen, heerlijk. Het was wel koud maar smaakte er niet minder om. Vanmiddag had ik de groentemixture van Judith opgegeten, ook koud maar smaakte ook voortreffelijk. Om een uur of 22.00 zijn we in Praag en dan maar even kijken of er een verbinding is met Duitsland.
In Brno aangekomen en daar doet een man goede zaken met een kar langs de trein. Alles wat erop ligt kost 1 mark.

Geef een reactie