Immigratie

om de aansteker weer in hun jaszak te doen, dan zegt er iemand wat tegen hem en hij blijft hangen. Op een gegeven moment roken ze allemaal en neemt niemand meer de moeite om de gang op te gaan. Overal op praktisch elke trein is het zo gegaan. Vooral hier in de Oostbloklanden roken ze tegen de klippen op, niet normaal meer.
Het blijken mensen uit Roemenië te zijn die werk willen zoeken in de bouw in Duitsland. Als je ziet hoe slecht deze mensen het hebben en veel moeite willen (moeten) doen om aan een beetje geld te komen, besef je pas hoe goed je het hebt in Holland. Ze laten de hele familie in de steek en het is gewoon gênant te zien dat de conducteur (Tsjechisch) ze nog 5 DM. per persoon afhandig maakt door te zeggen dat al de plaatsen gereserveerd zijn. Daar is natuurlijk niets van waar en dat weten zij ook wel door op te merken dat ze helemaal geen nota kregen. Toen deze mensen de coupe binnenkwamen moesten ze zo te zien eerst een soort schuwheid overwinnen want per slot van rekening ben ik een westerling en zij komen nu eigenlijk voor de eerste keer buiten hun land en in het westen.
Waar je ook komt ze zien overal tegen je op want jij bent voor die mensen een afgezant van het gebied waar overvloed is. Het westen is voor hen alles. Dat kun je ook goed zien aan de artikelen die in de winkels liggen, als er maar en westerse naam op staat moet het goed zijn. Je ziet totaal geen oostblokspullen meer in de winkels liggen. Een slechte zaak want er zijn zeer zeker ook goede oostblokartikelen.
We zijn nu in Nurnberg en het is 19.00 uur. Alle Roemenen gaan er hier uit. Het blijkt dat ze illegaal hiernaar toe zijn gekomen en dat ze een huis gaan bouwen. Daarvoor krijgen ze 1500 Dm In de maand en wonen in een soort containers voor 4 personen. Ze zijn door een Duitse aannemer hiernaartoe gehaald omdat het een stuk goedkoper is dan de Duitse arbeiders die hier natuurlijk niets van moeten hebben.
Veel lol gehad onderweg en met ze meegegeten (onder andere hete pepers, alles zelfgemaakt). Een foto van ze gemaakt die ik opstuur naar hun adres in Roemenië voor de vrouw en kinderen.
In Duitsland zag alles er weer een stuk schoner uit, de ramen waren weer doorzichtig en er was weer water in de w.c.’s. Hier na Nurnberg flitst de trein over

Geef een reactie