Roosendaal

Mag ik me even voorstellen, ik ben Dick Veerman , deeltijdstudent sociale geografie en tevens conducteur bij de spoorwegen.
Door de redactie van de vugs ben ik aangeklampt om eens een stukje te schrijven over mijn werk daar men schijnbaar denkt dat je als conducteur zoveel meemaakt dat er makkelijk enkele pagina’s mee gevuld kunnen worden.
Met dit werk kom je natuurlijk door het hele land en al kijkend uit het raam kan je de op school geleerde onderdelen van de sociale geografie in alle facetten aan je voorbij zien trekken.

Wat deze studie nu zo leuk maakt is het sociale hieraan, wie lacht niet die de mens beziet.
Voor een student zou er best wel eens een aardig onderzoek in kunnen zitten voor wat betreft oorzaken en hoeveelheid van het zwartrijden in de Randstad of andere delen van het land.

Het idee dat men heeft van een zwartrijder komt vaak niet overeen met de werkelijkheid en dat er verschil is, mag duidelijk zijn.
Zo controleerde ik eens de trein van Roosendaal naar Vlissingen en af en toe neem je dan de wc deur mee want het wil wel eens voorkomen dat er zich iemand verstopt heeft.

Zo gebeurde het dat nadat ik de jongen op het balkon gecontroleerd had, de wc deur opendeed en weer sloot omdat er niemand in was.
Ik wilde verder lopen maar de jongen stond me vreemd aan te kijken en zei: ’er zit iemand op de wc want ik zag een man naar binnen gaan’, ik zeg ‘nee, hij is leeg kijk maar’, en deed de deur helemaal open waarna hij niet meer verder kon omdat hij tegen iets zachts stootte.
Op alles voorbereid keek ik om de hoek van de deur en zag daar een man keurig in een driedelig kostuum met een aktetas strak voor zich gehouden plat tegen de wand gedrukt en met een flink rood hoofd.

Goedemiddag meneer, mag ik uw plaatsbewijs misschien even zien? Ja, ja, eeh, die heb ik niet, kan ik die misschien bij u kopen?
Nu, dat kon natuurlijk en met een verhoging van enkele guldens werd hij alsnog de gelukkige bezitter van een kaartje.
Ik wil hier maar mee zeggen dat je niet kan uitgaan op het uiterlijk van onze medemens en dat zwartrijden voorkomt in alle rangen en standen.

Geef een reactie