Toevallig

Een vriend van mij heeft een jaar lang de hele wereld afgereisd en bleef wegens geldgebrek steken in Nieuw Zeeland. Daar vond hij tijdelijk werk in een fabriek zodat er een beetje gespaard kon worden en hij zijn reis weer kon vervolgen. Om alles zo goedkoop mogelijk te houden sliep hij daar bij een vriend Steve die hij op één van zijn eerdere reizen had ontmoet en zoals dat dan gaat wisselt men adressen uit om nog eens langs te komen. Lang kon mijn vriend daar niet blijven want Steve, ook zo’n wereldreiziger, zou naar Europa gaan om daar de boel te verkennen. Mijn vriend hield door middel van brieven het thuisfront op de hoogte en liet weten dat hij na Nieuw Zeeland weer verder zou gaan in de richting van Azië waar hij het weer een tijdje verder kon uitzingen met minder geld.

In Nederland was het inmiddels wintertijd en moest ik dienst doen van Amsterdam naar Arnhem. Met de controle even wachten tot voorbij Duivendrecht want daar stappen altijd veel reizigers in die je mooi even mee kan pakken voor Utrecht. Natuurlijk weer mensen zonder kaartje en je wordt wel eens flauw van de uitstellen van betaling die je moet schrijven vanwege mensen zonder geld. Je bent daar altijd best een tijdje zoet mee en dan komt er van een verdere controle niets meer terecht.

Zo ook die Engels sprekende jongen die een uitstel van betaling moest hebben vanaf Schiphol naar Arnhem omdat hij nog geen geld had kunnen wisselen.

Na Utrecht weer verder gegaan met controleren waarna er bij mij een lichtje ging branden. Was dit niet ongeveer de tijd dat die Nieuw Zeelandse kennis van mijn vriend naar Europa zou komen? Ik weer naar de Engels sprekende reiziger toe en gevraagd of hij soms uit Nieuw Zeeland kwam. Hij antwoordde van ja waarna ik hem vroeg of hij soms Steve heette. Hij viel bijna van zijn stoel van verbazing toen ik hem vertelde dat we een gezamenlijke vriend hadden. Afijn, van controleren kwam niets meer terecht en we hebben de verdere weg veel informatie uitgewisseld over van alles en nog wat. Het bleek dat hij op weg was naar de moeder van mijn vriend in Arnhem om daar de groeten over te brengen en Holland hem wel een goed startpunt leek om zijn Europese trip te beginnen. Het uitstel van betaling heb ik maar laten vervallen.

Geef een reactie