Aberdeen

De neon verlichting is hier prachtig maar het knippert niet zoals in andere steden. Dit is wettelijk vastgelegd om de piloten niet te misleiden aangezien het vliegveld midden in de stad ligt. De vliegtuigen vliegen werkelijk tussen de flatgebouwen door, maken een bocht en landen op een enkele landingsbaan die half in het water ligt. Deze dag zijn we met de bus naar Aberdeen geweest en dit is iets buiten Hong Kong waar vele flatwoningen staan voor de middenklasse en waar een haven is voor de jonken. Om een mooi beeld te krijgen hebben we een berg beklommen met prachtig uitzicht over de baai en stad. Met de bus kwamen we ook langs de kust met de naam big waves maar grote golven hebben we niet gezien. Wat me zeer verwonderde is dat er genoeg water (warm) en een goede wind voorhanden is om te surfen maar toch zie je het niemand doen. In Holland zou je met deze weersom-standigheden al snel honderden surfers op het water hebben. Misschien zijn er veel haaien hier.
Van de berg af ging een stuk moeilijker dan erop. René zag het op een gegeven moment niet meer zitten want het pad werd steeds smaller en dichter begroeid. Na een uur klauteren kwamen we bij een stel nissen hutten terecht waar we verwelkomd werden door een stel blaffende honden, de beschaving was nabij en ons leed geleden.
Tot onze grote verbazing kwamen we erachter dat er in de jeugdherberg ook nog een zwembad aanwezig was waar we tegen betaling van een rijksdaalder gebruik van konden maken. Alles is hier schrikbarend duur. Een kopje chocolade kost bv 2,50 en een klein broodje 3 gulden, dat is erg veel voor een jeugdherberg.
`s Avonds gegeten in een restaurant maar het eten is over het algemeen nogal flauw dus veel sambal er op met als gevolg een flinke dorst. Op zoek naar iets waar we wat konden drinken belandden we in een Chinese discotheek. Een biertje kostte hier 5,50 gulden en dat is nog wel schappelijk hier. In het midden van een grote zaal draaide er een schijf waarop een band speelde. Een dansvloer met allerlei lichteffecten was er ook maar geen mens die danste. Iedereen zat en bleef aan zijn tafeltje zitten, jongens bij jongens en meisjes bij meisjes. Na een uurtje hadden we het wel gezien en gingen maar weer terug. Halverwege konden we niet verder, er was een overval gepleegd op een juwelier waarbij 9 gewonden waren gevallen. Dit kon ook eigenlijk niet uitblijven met al die rijkdom hier. Overal in de stad staan er overdag gewapende particuliere bewakers bij de banken en juweliers geposteerd. Op de een of andere manier zal dat wel nodig zijn vanwege de criminaliteit denk ik maar het blijft een vreemd gezicht al die cowboys.

Geef een reactie