Ankara

gelijk het werk neer. Ze vonden het leuk om alles te laten zien en uit te leggen en ik kreeg nog thee toe ook, maar je voelde je tegelijkertijd wel opgelaten door het stilgelegde werk. Hier krijg je helemaal het idee dat je welkom bent en dat de mensen niet uit zijn op je geld, wat in de andere landen vaak wel het geval is.
Al een paar dagen heb ik me niet kunnen wassen en vlak voor het station is een sportcomplex waar toch wel een mogelijkheid zal zijn om me te douchen dacht ik zo. Terug naar het station waar mijn bepakking staat in het bagagedepot. Even wachten in de wachtkamer want er was niemand. Het is een wachtkamer niet roken maar daar trekt niemand zich wat van aan. 9 van de 10 dampen of hun leven er van afhangt.
De mensen hier zijn praktisch allemaal plattelanders die hun waren in Ankara verkocht hebben en nu weer terug gaan. Alle vrouwen dragen hoofddoeken met soepjurken en daaronder wollen kousen terwijl hun schoenen van die krullen hebben.
Op naam van het Nederlandse volleybalteam heb ik me in kunnen laten schrijven en heerlijk gedoucht en tegelijkertijd mijn kleren uitgewassen. Na de verdere dag in de stad rondgelopen te hebben kwam ik ’s avonds weer op het station. Hier even naar de wc geweest. Het is een gat in de grond met 2 voetstappen ernaast. Je hebt hier wel eer van je werk als je goed mikt. Wc papier is er niet, wel is er een pot met water waarmee je de billen af moet spoelen. Het is wel even wennen, je moet het water op je handen of billen gieten en zo schoonmaken. Ik denk dat dit toch wel hygiënischer is als wc papier waarmee je het per slot van rekening alleen maar uitsmeert. Wel je handen wassen daarna (of iemand een hand geven).
Af en toe is er iemand in de wachtkamer die naar je toe komt en wat Engels of Duits brabbelt. Je zegt maar wat terug (ze verstaan het meestal toch niet) en dan lopen ze zo trots als een pauw weer terug naar hun kennissen die hem dan met bewondering aankijken.
Om 20 uur met de trein naar Andana niet ver van de grens met Syrië en waar we om 8 uur aan zullen komen (12 uur rijden).

Geef een reactie