Cadeau

Onderweg zie je veel woningen die nog niet afgebouwd zijn omdat het geld op was. Op de onderste verdieping wonen al complete gezinnen terwijl het boven nog een bouwval is. Soms kan het ook een kwestie van belastingvoordeel zijn omdat een nog niet afgebouwde woning minder belasting kost.
Op de 350 km richting zuiden rijden we parallel langs de Libanese grens die op 20 km afstand ligt. Je ziet een bergrug waarachter Libanon begint. Hoe verder richting zuiden hoe meer de grondsoort verandert. In het begin zijn er nog cipressen als begroeiing, daarna struiken en dan af en toe een polletje gras. De grond veranderd in zandkleurig en af en toe vuurrood, dit is het lateriet dat veroorzaakt wordt door het ijzer wat in de grond zit. In Damascus aangekomen en lopend van het busstation via de buitenwijken naar het centrum gelopen, ongeveer 5 km. De bus in de richting Jordanië gaat morgenvroeg om half zeven dus nu heb ik tijd om de stad eens te gaan bekijken. Een goedkoop hotelletje gevonden en lekker willen douchen maar geen warm water. De stad ligt prachtig tegen een berghelling aan en vooral ’s avonds is het een mooi gezicht om al de lichtjes te zien tintelen op die helling. Het is een behoorlijk moderne stad met in het centrum veel kleine winkeltjes en stalletjes. Niemand doet vervelend om je wat aan te smeren, nee het is andersom. Had ik een grote sinaasappel willen kopen om mee te nemen willen ze niet hebben dat ik er voor betaal. Cadeau van Soerië zeggen ze dan. Ik weet gewoon niet hoe ik mijn geld dat ik gewisseld heb op moet krijgen. Bij de grens heb ik 20 dollar gewisseld, dat is f 36,- en heb daar 2 hotels van genomen, gegeten, gedronken en wat kleine dingen gekocht en nog is het niet op. Zelfs nog bij een stalletje een halve liter uitgeperst vruchtensap genomen maar dat was ook maar 70 cent.
Wat je wel veel ziet hier zijn de bakkerijtjes waar allerlei soorten Arabische koekjes, snoepjes en noten worden verkocht, dus het geld zal wel opkomen. In Damascus loop je met een veiliger gevoel over straat dan in menige Nederlandse stad en toch is het de tweede stad van Arabië na Cairo en heeft zo’n 3 miljoen inwoners.

Geef een reactie