Latakya

Zaterdag 13 februari. Gisteravond om 23 uur aangekomen in Latakya, Syrië.
Wat grootte betreft is het de derde stad van het land. Onderweg zijn we nog aangehouden door een gammele wagen met daarin 3 mannen met theedoeken op het hoofd. Ik dacht eerst wat valt er hier nu af te wassen, maar het bleken militairen te zijn die de bus gingen doorzoeken. Dit land is officieel nog steeds in staat van oorlog met Israël.
Ik wil graag overdag reizen om nog wat te kunnen zien en daarom een of ander groezelig hotelletje genomen. Het was een smerig ding zonder warm water e.d, maar het kostte me ook maar f 3,60. `s Ochtends door de stad gelopen en bijna overal werd je naar binnen getrokken om een slok Arabische koffie te komen drinken en ook kreeg je daar een stuk brood bij, ontzettend sympathieke mensen allemaal. Het brood is een soort pannenkoek waar ze van alles opdoen en dan oprollen.
Deze stad is niet veel verschillend met de Turkse steden, er zijn wat minder auto’s en het ziet er wat armoediger uit. In de buitenwijken zijn wel grotere gebouwen opgetrokken met uitzicht over de middellandse zee. Op het ogenblik wacht ik op het busstation om de bus naar Damascus te nemen en zie opeens zo’n 7 man om me heen staan die kijken hoe ik dit opschrijf.
Als ik hier wat koop geef ik maar een stapeltje geld. Ze pakken er dan precies de juiste hoeveelheid van af en het klopt altijd. Vragen hoe duur iets is doe ik niet meer want alles is zo spotgoedkoop. Voor de busrit van 350 km betaal je iets van f 3,00 en een opgerold broodje kost je ongeveer 40 cent.
Er komen praktisch geen bedelaars voor, alleen 2 opgeschoten jongetjes vroegen om een dollar maar meer voor de lol om met een vreemdeling te praten dan voor het geld. Ze werden gelijk aangesproken door een oudere man en weg waren ze.
De bus naar Damascus was afgeladen vol, iedereen heeft een verplichte reservering. De stoelen zijn niet op mijn lengte berekend en nu moet ik stijf rechtop blijven zitten met mijn knieën tegen de voorstoel en dat 4 uur lang. Onderweg ging de motor van de bus nog kapot en werd met ijzerdraad weer gerepareerd.

Geef een reactie