Dracula

De Hongaarse conducteur in Boedapest had me al gewaarschuwd dat Roemenië een erg arm land is. Het klopt wel, alles wat je ziet aan gebouwen is oud en staat schots en scheef, ramen eruit, deuren los van hun hengsels etc. Hoe verder je van Holland vandaan gaat hoe lager de perrons worden. Hier weet je niet eens meer aan welke kant je uit moet stappen want het is aan beide zijden hetzelfde. Je krijgt hier het idee dat je net als bij ons in de bussen op een knopje kunt drukken als de trein stoppen moet, zo vaak stopt hij. Van de deur sluiten bij vertrek hebben ze hier nog nooit gehoord en alles blijft naar believen openstaan.
In het begin kwam mijn conducteursbloed nog wel eens boven en gooide ik de deuren dicht, maar nu niet meer want ze gaan vanzelf ook wel dicht bij het remmen.
De mensen die instappen hebben dikke kleren aan met van die bonttorentjes op hun hoofd, het lijken net mensen uit Mongolië. Veel mensen dragen ook van die dikke gebreide schapenwollen vesten en die zijn wel praktisch want of de kachel het nu doet of niet je trekt gewoon je vest uit of aan.
Ik wilde dat ik maar meer naar hints op de tv had gekeken want het is allemaal handen en voetenwerk om iets duidelijk te maken. We komen zo dadelijk bij de Karpaten aan en in deze hoge bergen moet Dracula hebben geleefd. Nu wilde ik graag weten waar zijn kasteel ergens staat maar de mensen begrijpen me totaal niet. Ik deed net of ik die vrouw van 70 naast mij in de nek wilde bijten, maar niks hoor, begrijpen deden ze het niet.
Mijn medepassagiers kijken schijnbaar vaker naar hints want ze wisten me haarfijn uit te beelden dat de 2 jongens die door de trein banjerden dieven waren. Voor zover ik het begreep roofden ze spullen als er iemand naar de wc was.
We zijn nu inmiddels aangekomen in Medias en dat ligt halverwege de grens en Boekarest. Een kilometer of 5 terug zijn we door het plaatsje CopsoMicá gereden en het was ongelofelijk, alles maar dan ook alles was zwart. De huizen, bomen, gras, de straat, ja zelfs de kinderen hadden zwarte vegen in het gezicht en op de kleren. Er staan in dit

Geef een reactie