Grens

buitenzijde van Boedapest af laten zetten en ben lopend teruggegaan. Boedapest is aardig groot, er wonen 2 miljoen mensen terwijl er in heel Hongarije 10 miljoen wonen. Om een uur of 10 zag je al bijna geen mens meer op straat, de meesten moeten weer vroeg op, beginnen 6 en eindigen om 14.00 uur.
Voor ik terug begon te lopen eerst nog wat gegeten. Soep vooraf (een goed gevulde bonensoep} en daarna een schotel met vlees en aardappelen plus een halve liter bier. Totaal kostte me het nog geen 8 gulden.
Je moet oppassen dat je niet teveel geld wisselt want je krijgt het gewoon niet op.
In de trein is het bloedheet door de verwarming die te hoog staat. Eerst de kachelhandel op nul gezet maar dat hielp niets. Daarna de deur opengezet richting gang maar dat bracht ook geen soelaas. Dan maar even kijken hoe de buren dit opgelost hebben en het bleek dat ze een prop papier tussen het raam geschoven hadden zodat hij niet meer dichtklapte.
Hongarije is vanaf Boedapest tot de grens met Roemenië zeer vlak met af en toe een dorpje. Bij de grens zag je eerst een stel uitkijktorens van steigermateriaal gemaakt met daarop wachtposten met het geweer in de aanslag. Het leek wel een concentratiekamp waar we binnengingen. Voorbij de grens ongeveer 5 km verderop stopten we in een klein dorpje waar de lok gewisseld werd. De trein werd overstroomd door soldaten met kleine trappetjes die de hele trein overhoop haalden. Elk luikje werd opengemaakt terwijl buiten om de 50 meter een soldaat ging staan om vluchten onmogelijk te maken. Ook kropen er enkele soldaten onder de trein door. Een controle zoals deze heb ik zelfs in Rusland nog niet meegemaakt. Een soldaat kwam vertrouwelijk naar me toe en vroeg of ik geen sigaretje voor hem had maar hij had pech. Het oponthoud duurde 3 kwartier en nu rijden we weer.
In Roemenië ligt een gebied aan de grens met Hongarije waar ook de Hongaren denken recht op te hebben. De Roemenen willen dit gebied niet afgegeven en blijven het met veel militair vertoon verdedigen. Dit kan in de toekomst wel weer een heet hangijzer worden.

Geef een reactie