Israel

Vanuit de oude binnenstad door de Jaffa poort buiten de oude stad gekomen en verder gewandeld in de richting van het modernere Europese gedeelte. Door deze poort wilde de Duitse Keizer een keer naar binnen maar omdat zijn wagen te breed was en hij er niet uit wilde moest er een stuk van de muur gehakt worden. Heel anders deed de Engelse generaal Edmond Allenby het. Hij veroverde in 1917 als bevelhebber van de geallieerde strijdkrachten Jeruzalem en voor de Nieuwe Poort kwam hij van zijn paard af, trok zijn handschoenen uit en zei, `de stad, waar mijn Heer te voet ging ga ik niet te paard binnen’. Toentertijd van dezelfde orde van grootheid als in de moderne tijd Neil Armstrong op de maan, ‘een kleine stapt maar een grote sprong voor de mensheid’.
Veel winkels, drukte en vooral verkeer. Op het busstation de bus genomen naar Haifa. Ik had niet gedacht dat Israël er nog zo groen uit zou zien. Het hele middengedeelte is met sinaasappelboomgaarden bezaaid. Op de berghellingen liggen veel dorpjes die bestaan uit nieuwe witte woonwijken met groene gebiedjes er tussen. Vers uit de grond gestampt. Er rijden veel auto’s rond en we kwamen dan ook in een file terecht. Het land kun je niet meer vergelijken met een Arabisch land, het is totaal verwesterd met alle narigheid van dien.
Haifa ligt aan de middellandse zee en ik dacht er wel een boulevard te vinden, maar niets van dat alles. Een havengedeelte waar het verboden is te komen en niets dan auto’s plus hun uitlaatgassen. Deze stad valt me een beetje tegen en ik besloot de bus te pakken naar Tel Aviv. Op weg naar Tel Aviv nog langs het bootje gekomen waarin de eerste Israëliërs aan land stapten aan het eind van de 2e wereldoorlog.
Tel Aviv bestaat uit veel dure grote hotels, een massa auto’s en hoge prijzen. De schrik slaat je om het hart, voor een broodje shoarma betaal je 6 gulden terwijl dat in Syrië nog maar 60 cent was, zo’n 10 keer goedkoper dus. Toch zijn de hoge prijzen niet het ergste, het is meer de onaardigheid van de mensen dat het minder leuk maakt. Ik heb het slecht naar mijn zin hier en wil zo spoedig mogelijk weer door naar Egypte.

Geef een reactie