Richting Siberië

Het hotel is trouwens mooi en zeer goed. Zelf zouden we het nooit genomen hebben omdat het te duur was maar met het systeem hier van hoteltoewijzingen is het toch mooi meegenomen. De ontbijten zijn goed en de maaltijden zien er ook prima uit, alleen nemen we die nooit omdat er met westers geld betaald moet worden en we hebben nog zoveel roebels.
Na het ontbijt op naar het zwembad. Het is een rond openluchtbad met eromheen 6 omkleedgebouwen afwisselend voor mannen en vrouwen. Bij binnenkomst kreeg je het gevoel of je een slachthuis binnenging. Je kon om het hele uur naar binnen en daar je jas afgeven, gezamenlijk uitkleden, douchen en daarna door een tunnel naar het water toe. Alles zag er slecht en verwaarloosd uit met half afgebroken tegeltjes en afgebrokkeld beton. Echt spelende kinderen of volwassenen zag je niet, alleen maar mensen die gezapig rondzwommen en crawlen kwam al helemaal niet voor. Na een half uur rondzwemmen maar weer teruggegaan naar het hotel om daar de spullen in te pakken voor de grote trip vanavond om 21 uur.
Tussendoor naar een soort Wimpy restaurant gegaan waar we in de rij moesten en konden kiezen tussen broodjes gehakt en broodjes gehakt of tussen koffie en kwark. Het voordeel is wel dat je niet hoeft te twijfelen wat je zult nemen. Op naar het Jarislav station met een taxi die ons ophaalde en betaald werd door Intourist.
Wat een station. Overal wachtende mensen met grote hoeveelheden bagage. In de hal konden we geen plaats meer vinden dus trokken we vast naar het perron. Hier was het nog drukker en zagen we veel Mongolen en Chinezen met karren vol bagage, het leek wel een volksverhuizing.
Gelukkig duurde het niet zo lang voordat de trein werd voorgebracht en zochten we onze wagon op. Onze coupé moesten we delen met een jongen en meisje uit Zweden, Thomas en Cookie of zoiets. Ze konden goed Engels en dat was meegenomen want naast ons lagen een paar Zweden met een Russische man en vrouw die totaal geen andere taal kenden en als je daar 8 dagen mee opgescheept zit ben je nog niet jarig.
De coupé was verdeeld in 2 x 2 bedden boven elkaar met aan het raam een klein tafeltje. Geen fonteintje zoals bij de vorige rit, wassen moest maar op de wc gebeuren. Deze we was ontzettend klein en nu al smerig, dat beloofd wat. De wc pot was al zo gemaakt dat je er gehurkt op kon zitten maar dan moest je jezelf wel goed vasthouden anders schudde je er zo vanaf.
Het restauratierijtuig was om 9 uur al gesloten en we konden daarom gelijk al onze voorraad aanspreken. Na het eten een beetje napraten, bed opmaken en naar bed. Onze eerste nacht, hierna nog zeven.
De trein wordt zo langzamerhand wakker nu. Dat kan ook moeilijk anders met de marsmuziek die door de luidsprekers klinkt. Even een blik naar buiten werpen en

Geef een reactie