Suez

en als je ziet wat al die oude auto’s en jawa motorfietsen uitbraken dan slaat de schrik je om het hart. Overstappen moet ik in Qena en denk daar wel iets te kunnen eten. Vergeet het maar. Overal word je omringd door mensen die met je willen praten, maar ze kennen geen talen en dat maakt het verschrikkelijk vermoeiend.
In Qena blijkt er rechtstreeks een bus naar Suez te gaan en die ga ik nemen want Suez is een grote havenplaats met veel kans op een boot richting zuiden.
Nog een student ontmoet die graag een beetje Engels met me wilde praten en me tegelijkertijd als ruil de stad zou laten zien. Ook nog even in zijn huis geweest die hij deelde met nog 3 studenten. Wat een toestand, smerig, onbeschrijfelijk, op het toilet zat de ontlasting tegen de muren geplakt.
Om een uur of 18.00 is de ramadan afgelopen. Men controleert dat door een zwart en wit touwtje naast elkaar neer te leggen. Als je het verschil in kleur niet meer ziet klinkt er vanaf de moskeeën een signaal en is het aanvallen geblazen. Zaten we op de markt allemaal te wachten (iedereen heeft al ruim van te voren zijn tafeltje helemaal vol gezet met eten) kwam er een bus met toeristen aan. Allemaal lui in korte felle broeken, witte armen e.d. en die beginnen daar toch te kopen en te eten terwijl iedereen op het marktplein zat toe te kijken en te wachten. Dan voel je jezelf toch niet helemaal lekker.
Afijn, na een rit van 9.00 uur in een te krappe stoel kwamen we in Suez aan. Onderweg tientallen affakkel-installaties gezien in de golf van Suez. Ik had alle tijd om alles te bekijken want van slapen kwam niet veel terecht. Je rijdt de hele nacht door en ieder probeert een stoel te bemachtigen met een lege plaats ernaast want dan kan je nog een beetje schuin gaan liggen. Mij lukte dat dus niet en moest rechtop blijven op een veel te krappe plaats. Op het laatst weet je niet meer hoe te gaan zitten.
Woensdag 24 februari. Wat wel vervelend was in de bus van afgelopen nacht was dat er pal achter mij een Arabier zat die telkens zijn keel schraapte en de fluim achter mij op de vloer spuugde. Ze spugen overal hier, het lijkt China wel. Vandaag dus op botenjacht. Op naar de haven.

Geef een reactie