Wapenindustrie Darra

Vanmorgen met een tuk-tuk naar het registratiekantoor gegaan en daar bleek dat het om de één of andere reden niet mogelijk was om het plaatsje Darra met zijn wapenindustrie te bezoeken. Niet voor vreemdelingen in ieder geval. Terug in het hotel zeiden ze dat er vlakbij een zelfde soort wapenindustrie was waarna ik daar naartoe ging om toestemming te krijgen om de fabriek te bezoeken.

De baas van de fabriek vond het wel leuk om bezoek uit het westen te krijgen en gaf me vrij spel om overal te kijken en te fotograferen. Machtig interessant was het. Het geheel bestond uit allemaal kleine kamertjes in een groter complex waar iedereen met de hand onderdelen van pistolen en geweren maakte. Ze waren wat trots om alles te laten zien en legde het werk neer om te praten en dingen te laten zien. Ook ging er iemand mee om me rond te leiden. Het geheel nam zo’n 5 uur in beslag en daarna was het wapens testen in een soort diepe put waar je in kon schieten.

Het is verbazend om te zien hoe je met weinig gereedschap toch een behoorlijk gecompliceerd wapen in elkaar kan zetten.

Langs de kant van de weg heb je hier allemaal open riolen liggen en toen ik een plastic zakje uitschudde floepte mijn zonnebril die ik in Iran had gekocht zo het water in. Ik probeerde hem nog te pakken maar het water was zo afgrijselijk smerig dat ik hem maar liet liggen. Daarna ben ik nog de stad ingegaan en het is net of je naar een film van Fellini kijkt, je ziet zoveel vreemde mensen en gedrochten. Mensen die in Holland allang opgenomen zouden zijn vanwege b.v. half weggevreten neuzen, die lopen hier natuurlijk gewoon rond bij gebrek aan geld. Het is fascinerend dit te bekijken, maar overal komen ze naar je toe met:”Hello mister, how are you” en daar heb je op een gegeven moment zo genoeg van dat ik maar besluit om in mijn hotelkamertje te blijven deze avond.

Peshawar bestond al in 327 voor Christus en is de hoofdstad van de grootste stam ter wereld, de Pathanen. Het is altijd een stad geweest op het kruispunt van China naar Europa en alle legers zijn hier over de Khyberpas gekomen zoals de Grieken, Perzen, Mongolen, Turken en Hunnen. In de jaren ‘50 waren er nog stadsmuren met veel verblijven voor kamelen die hier onderdak vonden op de lange karavanen, maar de muren zijn afgebroken en de kamelenverblijven zijn busgarages geworden. Door de enorme aanwas van mensen moet alle historie verdwijnen en wordt het een aardige chaos.

Geef een reactie